Vänd en draja med en mästare

Rör en Dry Martini! Rör den rätt och riktigt som Stockholmsmästaren Li Sennis. Och glöm för all del inte att låta anekdoterna slingra runt cocktailglaset.

Anekdoterna är det minsta problemet när en Dry Martini ska blandas; de sitter häftade vid drinkarnas drottning som en trogen bisvärm.
Det eviga och kära trätoämnet om Drajan handlar om hur den ska göras, eller framför allt om hur den inte ska göras. Tänka sig, en drink med två ingredienser som världen inte kan ena sig om.
En av de få som har papper på att veta (och inte ens hon kan känna sig helt säker) är Li Sennis, 24, bartender på Musslan som hör till Wasahof i Stockholm.
När cocktailen surfar på trendvågen är det Drajan som bryter vågorna först och det fångades upp i ett Stockholmsmästerskap för både amatörer och bartendrar i våras. Det var Li som vann den professionella klassen.
– Cocktailar är bland det snyggaste man kan dricka, säger hon och får något simmigt i blicken. Och den uppmärksammaste av lyssnare kan se hur anekdoterna runt glaset ler och fåfängt speglar sig i Dry Martinin som är pur och klar som en fjällbäck.

15 steg till en snygg Dry Martini:

klassiskt tolkad av Li Sennis

1. Kyl ett rörglas och ett cocktailglas med is.
2. Ta upp en grön oliv med paprika ur sitt spad.
3. Skölj en citron.
4. Skär ut en liten tvist ur citronen.
5. Skär bort det vita under skalet.
6. Häll knappt 7 cl gin och en touche vermouth i ett mätglas.
7. Töm ut isen väl ur cocktailglaset.
8. Vrid citrontvisten runt glasets kant.
9. Fäst oliven på en drinkpinne och lägg i glaset.
10. Töm rörglaset och häll på ny is.
11. Häll spriten från mätglaset i rörglaset.
12. Vänd runt ingredienserna med isen tre, fyra gånger.
13. Sila i cocktailglaset.
14. Vrid ur citrontvisten över Drajan.
15. Servera.

Lis bästa råd:

• En äkta Dry Martini har antingen en oliv eller en citrontvist, aldrig både ock.
• Gin och vermouth får inte röras så häftigt så att isen smälter, då blir drinken vattnig.
• Ingredienserna ska inte heller snurras runt, då hinner de inte kylas.
• Mest korrekt är att vända ingredienserna med isen.
• Fäst oliven långt ut på drinkpinnen så att den lätt kan ätas utan att pinnen sticks.

 
  Klassiska tillbehör. En grön oliv, fäst långt ut på pinnen, eller en citronkvist. Aldrig både ock.
 
  Beefeater gin och Noilly Prat vermouth är renläriga sorter.  

<< Tillbaka

Denna sida uppdaterades 2002-03-29.