Vänd en draja med en
mästare
Rör en Dry Martini! Rör den
rätt och riktigt som Stockholmsmästaren Li Sennis. Och
glöm för all del inte att låta anekdoterna slingra
runt cocktailglaset.
Anekdoterna är
det minsta problemet när en Dry Martini ska blandas; de
sitter häftade vid drinkarnas drottning som en trogen
bisvärm.
Det eviga och kära trätoämnet om Drajan handlar om hur
den ska göras, eller framför allt om hur den inte ska
göras. Tänka sig, en drink med två ingredienser som
världen inte kan ena sig om.
En av de få som har papper på att veta (och inte ens
hon kan känna sig helt säker) är Li Sennis, 24,
bartender på Musslan som hör till Wasahof i Stockholm.
När cocktailen surfar på trendvågen är det Drajan som
bryter vågorna först och det fångades upp i ett
Stockholmsmästerskap för både amatörer och bartendrar
i våras. Det var Li som vann den professionella klassen.
Cocktailar är bland det snyggaste man kan dricka,
säger hon och får något simmigt i blicken. Och den
uppmärksammaste av lyssnare kan se hur anekdoterna runt
glaset ler och fåfängt speglar sig i Dry Martinin som
är pur och klar som en fjällbäck.
15 steg till
en snygg Dry Martini:
klassiskt
tolkad av Li Sennis
1. Kyl ett rörglas och ett cocktailglas med is.
2. Ta upp en grön oliv med paprika ur sitt spad.
3. Skölj en citron.
4. Skär ut en liten tvist ur citronen.
5. Skär bort det vita under skalet.
6. Häll knappt 7 cl gin och en touche vermouth i ett
mätglas.
7. Töm ut isen väl ur cocktailglaset.
8. Vrid citrontvisten runt glasets kant.
9. Fäst oliven på en drinkpinne och lägg i glaset.
10. Töm rörglaset och häll på ny is.
11. Häll spriten från mätglaset i rörglaset.
12. Vänd runt ingredienserna med isen tre, fyra gånger.
13. Sila i cocktailglaset.
14. Vrid ur citrontvisten över Drajan.
15. Servera.
Lis bästa
råd:
En äkta Dry Martini har antingen en oliv eller en
citrontvist, aldrig både ock.
Gin och vermouth får inte röras så häftigt så
att isen smälter, då blir drinken vattnig.
Ingredienserna ska inte heller snurras runt, då
hinner de inte kylas.
Mest korrekt är att vända ingredienserna med
isen.
Fäst oliven långt ut på drinkpinnen så att den
lätt kan ätas utan att pinnen sticks.
|